top of page

Tadao

-I don't believe architecture has to speak too much. It should remain silent and let nature in the guise of sunlight and wind.

-Italy is full of historical buildings. And Europe holds a great history of philosophy from Greece until today. I read all those books and see these buildings, and I think of where I stand when I design my architecture. 

-Since I am a Japanese man who's been building through the experience of Japanese architecture, my actual designs come from Japanese architectural concepts, although they're based on Western methods and materials.

-We borrow from nature the space upon which we build.

-My objective is to design a space that nobody else can come up with while using the material that anyone can use.

-I like ruins because what remains is not the total design, but the clarity of thought, the naked structure, the spirit of the thing.

-

İstanbul, Tarihi Yarımada, Yedikule Bölgesi’nde bulunan ve günümüzde kullanılmayan Gazhane Fabrikası’na önerilmiş renovasyon projesinde temel amaç iki farklı Gazhane Yapısını ve Gazometre’yi çevresiyle birlikte kullanıma kazandırmaktır. Kennedy Caddesi ile olan kot farkı ve  TCDD demir yollarının dolgu bölgesini Tarihi Yarımada’dan günlük kullanımlar açısından kopartması sebepleriyle proje arazisi izole kalmıştır. Üst ölçek analizleri esnasında ise bu kopukluğun Tarihi İstanbul Surları ve bostanları da kapsadığı anlaşıldı. Surlar ve onu tanımladığı bostan bölgeleri demir yolunun ilerisine geçemiyor. Bu durum eğitim, kültür, sağlık yapıları  ve Yedikule konut bölgesi için de geçerlidir. Gazhane arazisinin kritik olduğu nokta bu tıkanmayı açabilecek bir konumda olmasıdır.

Kentsel sürekliliği proje alanından başlayarak dolgu bölgesinin bittiği Marmara’ya kadar taşımak projenin ilk kentsel ölçekteki kararıdır. Tabi bu kararın ise en büyük referansı ise Surlar ve Bostanlar ilişkisidir.

Önerilen programda Surlar’a eklemlenen Duvar’ların yeni ekim arazilerini ve onun ihtiyaç duyduğu alt mekanları üretmesi planlanmıştır. Surlar’ın yansıttığı gibi, Duvarlar’ın da günümüz yaklaşımını yansıtması sonucu doğan tipolojik kontrastın bölgeye sağladığı gerilim projenin özüdür. İnsan ölçeğinden Gazometre ölçeğine kadar değişen yüksekliklerin ritmi müdahale edilen yapıların karakterinden çıkagelmektedir.

İnsan ölçeğindeki çoklu varyasyonlu algısıyla ve siluetteki kararlılığıyla Duvar, temas ettiği yapıyı dönüştürüp bostanların alt mekanlarını üretebilecek ve yerel halk ile temel geçim kaynakları tarımı organize edebilecektir.  

bottom of page